Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

2011 - Cowboys n aliens


Εδώ είναι που λένε "Ο τίτλος τα λέει όλα!"!
Δηλαδή πραγματικά τα λέει όλα! Είναι περίπου σα να έχεις δει, με έναν αόριστο βέβαια τρόπο, όλο το έργο πριν καν πατήσεις το "play". Πάντα βέβαια έχει κανείς την περιέργεια να δει και το πως το πάντρεψαν το θέμα.
Ε λοιπόν, ναι! Το έκαναν και αυτό! Έφτιαξαν ένα western like έργο, με την, όχι και τόσο ευγενική, συμμετοχή... εξωγήινων! Τι άλλο θα δούμε;!

Είμαστε λοιπόν σε ένα από τα χωριά της τότε δύσης. Εμφανίζεται, πρώτο πλάνο σε μια ερημιά εκεί κοντά, ο αρκετά ξαφνιασμένος και πολύ ταλαιπωρημένος αλλά και βασικός πρωταγωνιστής του έργου, ο "πολλά βαρύς" Daniel Craig (ένας από τους τελευταίους James Bond)! Αλλά μιλάμε για πάρα πολλά βαρύς, βαρύς κι ασήκωτος! Εντάξει, το 'χει το παλικάρι! Προσωπικά βέβαια, δε μου πολυγεμίζει το μάτι αλλά προφανώς, ανήκω σε μια ισχνή μειοψηφία επί του θέματος. Φανταστείτε πάντως ότι ο γνωστότατος, πλην πολύ γερασμένος πια Harrison Ford, έχει δεύτερο ρόλο!
Εμφανίζεται λοιπόν και πέρα από τη γενικότερη απορία που διακατέχει και αυτόν και εμάς ως θεατές για το πώς έχει προκύψει αυτό, βλέπουμε όλοι μαζί πως φορά στο αριστερό του καρπό ένα μυστήριο... βραχιόλι να το πεις, κάπως έτσι τέλος πάντων. Το βραχιόλι αυτό, πέρα από το ιδιαίτερα μεγάλο του μέγεθος, κάνει κρα πως δεν προέρχεται από την τότε εποχή, ίσως ούτε καν από τον δικό μας κόσμο. Αν και φουλ στην τεχνολογία, δε βγαίνει με τίποτα αλλά δεν κάνει και τίποτα, τουλάχιστον όχι πριν πραγματικά χρειαστεί, πράγμα που προκύπτει αρκετά αργότερα στο έργο.
Από εκεί και μετά ξεκινά ένα σχεδόν καθαρόαιμο western, ξέρετε, με τους γνωστούς μάγκες πιστολέρο, τα κλασικά μπαράκια, την ωραία κοπέλα και όλα τα συναφή! Μόνο που αντί για πιανίστα είχαν έναν άμοιρο βιολιστή (και ουχί στη στέγη)!
Πάνω που αρχίζει να προσθέτονται κάποια κομμάτια του παζλ όσο αφορά την προέλευση του Daniel, σκάνε μύτη και οι "άλλοι", οι πραγματικά κακοί! Και αυτή τη φορά, προς έκπληξη όλων αλλά όχι τόσο και των θεατών αφού το περιμέναμε από τον τίτλο, δεν είναι καν άνθρωποι! Δεν έχουν καν άλογα! Δεν έχουν καν εξάσφαιρα περίστροφα! Είναι τα... aliens! Σκάνε λοιπόν με τα υπερσύγχρονα μαχητικά και υπερβολικά ευέλικτα και ισχυρά σκάφη τους και κυριολεκτικά σπέρνουν τον όλεθρο στο χωριό, με καταστροφές και βίαιες απαγωγές κατοίκων. Εκεί πια, εμφανίζεται από μόνη της και η αναγκαιότητα του βραχιολιού που λέγαμε πριν, αφού ενεργοποιείται και αποδεικνύεται ένα ισχυρότατο όπλο εναντίων των aliens και όχι μόνο!

Δεν θα πω περισσότερα για την περαιτέρω πλοκή, για να την χαρείτε από μόνοι σας. Οφείλω να πω όμως πως το έργο δεν πάσχει καθόλου από πλοκή. Έχει μπόλικη και αρκετά ενδιαφέρουσα. Μια χαρά περνάνε οι δύο ώρες θέασης του έργου! Ωστόσο, να σας προϊδεάσω πως οι περισσότερες απαντήσεις που θα περίμενε κανείς, από ένα τόσο τραβηγμένο σενάριο, δυστυχώς δεν καλύπτουν επαρκώς. Υπάρχει αρκετή φτώχεια σε αυτό το ζήτημα. Οι απαραίτητες εξηγήσεις για όλα τα σημαντικά που συμβαίνουν, δυστυχώς δεν είναι αρκετές. Θα έλεγα ότι είναι στοιχειώδεις και ρηχές με αποτέλεσμα αυτό, να κατεβάζει πολύ τον συνολικό πήχη αξιολόγησης του έργου. Αν όμως ρίξουμε λίγο (άντε και λίγο παραπάνω) νερό στο κρασί μας, το βλέπουμε άνετα από την αρχή ως το τέλος του. Αν και είναι ένα πραγματικά πρωτότυπο σενάριο, όταν τελειώσει σε αφήνει με την αίσθηση ότι τελικά, δεν είδες κάτι πραγματικά καινούριο.

Οι ηθοποιίες είναι καλές αλλά φυσικά, καμία σχέση με κορυφαίες αφού άλλωστε δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις το ίδιο το σενάριο.
Τεχνικά το έργο είναι αρκετά καλό, αν και κουράζει στην αρχή με τις σκοτεινές σκηνές του σε φάσεις δράσης. Ευτυχώς μετά, αυτό αλλάζει θετικά. Θα πρότεινα να θεαθεί σε HD (1080p ή έστω 720p) συνθήκες, μιας και η λεπτομέρεια σε πολλές σκηνές είναι εντυπωσιακή.
Τα απαραίτητα, σε τέτοιας κατηγορίας ταινίες, ψηφιακά εφέ είναι πολύ πετυχημένα και οι ίδιοι οι εξωγήινοι, με την αρκετά τερατόμορφη (για τα ανθρώπινα δεδομένα) εικόνα τους, είναι αρκετά πετυχημένοι και φυσικά, μεταξύ των άλλων, καταφέρνουν να τρομάζουν κάπως τα "ευαίσθητα" μάτια.




Για να είμαστε και "τυπικοί", παραπομπές για την ταινία (μ' ένα κλικ για τους πιο "απαιτητικούς")











Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δική σας η σκηνή! Αυτοσχεδιάστε!