Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

2011 - Apollo 18


Να θυμίσω ότι, γενικά, μου αρέσουν πολύ όλα αυτά τα έργα που διέπονται από μυστήριο, ιδιαίτερα δε αν το θέμα τους διεξάγεται κάπου εκεί έξω, μακριά, πέρα από τα στενά πλαίσια της Γήινης πεζής πια πραγματικότητας. Όχι, αλήθεια μου αρέσουν από μικρός!
Εδώ όμως την πατήσαμε, «φάγαμε τη φόλα» που λένε! Δεν είναι βέβαια και η πρώτη φορά!

Εντάξει, δε λέω, μυστήριο υπάρχει και από νωρίς μάλιστα! Μπορεί να μην είναι και πολύ μακρινό το μέρος, μέχρι τη Σελήνη φτάνουμε, αλλά τουλάχιστον βλέπεις πολύ «μαύρο» τριγύρω! Οκ, πάλι στο διάστημα είμαστε!
Όμως, εδώ σταματάνε όλα τα καλά!

Εκεί, γύρω στον Δεκέμβρη του 1974 (για τους νεότερους: Nαι, υπήρξαν και τέτοιες χρονολογίες), ανακοινώθηκε επίσημα από τους Αμερικάνους και πιο συγκεκριμένα από τη NASA, η ματαίωση της φιλόδοξης αποστολής στη Σελήνη του «Apollo 18» (εξ’ ου και ο τίτλος της ταινίας) και μάλιστα έκτοτε, δεν επιχειρήθηκε καμία άλλη σχετική αποστολή από κανέναν.
Η ταινία όμως πατώντας σε αυτό, μας δείχνει μια άλλη, «κρυφή» εκδοχή της ιστορίας που πραγματεύεται πως η αποστολή τελικά είχε επιτευχθεί και η προσσελήνωση είχε γίνει μεν αλλά, από εκεί και πέρα, όλα πήγαν τελείως στραβά και μάλιστα για τόσο «ιδιαίτερους» λόγους που, πραγματικά, θα έπρεπε να μείνουν μη ανακοινώσιμοι ευρύτερα.
Δε θέλω βέβαια να αποκαλύψω πράγματα από το βασικό της «σεναριακό μυστικό». Όχι, δεν είμαι τέτοιος αν και με τρώει. Θα πω μόνο ότι θα μπορούσε άνετα, να αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή, του λόγου που προέκυψε μεταγενέστερα ο... Spiderman! :-)

Σε γενικές γραμμές, το βασικό concept, θα μπορούσε να αποδιδόταν με τρόπο που να έφτιαχνε μια ταινία πραγματικά σταθμό στο είδος της. Αντί αυτού όμως, περιορίστηκε δυστυχώς, σε μια ασυγχώρητη σεναριακή φθορά. Είναι πραγματικά κρίμα να γινόμαστε θιασώτες μιας τόσο μεγάλης ζημιάς, σε ένα τόσο καλό concept, ιδιαίτερα οι φανατικοί φίλοι του είδους!
Τεχνικά την ταινία κατάφεραν να την υποβιβάσουν πραγματικά στην εποχή που αναφέρεται το θέμα της. Δηλαδή και σε παλιά λαμπάτη, ασπρόμαυρη τηλεόραση να τη δει κανείς, δε θα έχει να χάσει και πολλά σε ποιότητα. Άσε που σε πολλές σκηνές αμφέβαλα σοβαρά, μήπως έχει φάει κάνα κόλλημα ο media player μου με τις τόσες «τεχνητές» διακοπές σε εικόνα και ήχο!
Οι ηθοποιοί της, είναι ουσιαστικά τόσοι, όσοι χώραγαν στην τότε σεληνάκατο. Σε συνδυασμό δε με τα σκηνικά της, άνετα θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ακόμα και ως «θεατρική αναμετάδοση» στο αποτυχημένο της βέβαια.
Το IMDB την αναφέρει για κόστος παραγωγής γύρω στα 5 μύρια δολάρια!!! Εγώ πάλι πιστεύω πως, αν κάναμε για κάνα - δύο χρόνια ένα ρεφενέ εδώ στο blog, μάλλον θα μαζεύαμε τελικά το ποσό που πραγματικά χρειάστηκε για τα γυρίσματά της.
Ο μόνος λόγος που ίσως θα πρότεινα να την δει κανείς, είναι καθαρά προς τιμή του αρχικού concept της. Αλλιώς... μακριά!




Για να είμαστε και "τυπικοί", παραπομπές για την ταινία (μ' ένα κλικ για τους πιο "απαιτητικούς")












Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δική σας η σκηνή! Αυτοσχεδιάστε!