Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

2011 - Age of heroes - Εποχή των ηρώων


Και μια πολεμική ταινία. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι Αμερικάνικη αλλά Αγγλική.
Από μόνο του αυτό αποτελεί πόλο έλξης για τη θέασή της τουλάχιστον θεωρητικά. Στη συγκεκριμένη δε, μετράει συμψηφιστικά και το ότι ξεδιπλώνει μια πραγματική ιστορία και μάλιστα γραμμένη από έναν που μετείχε πραγματικά σε αυτή. Για πολλούς επίσης, θα είναι θετικό το ότι έχει να κάνει με την εποχή του 40’, ξέρεται, με τη Γερμανία επί Χίτλερ στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο κλπ.
Το άτομο κλειδί, αυτός που την έχει ζήσει και την έχει μεταφέρει για το έργο είναι ο Ian Fleming. Πληροφοριακά να προσθέσω εδώ πως ο ίδιος είναι που έχει γράψει και τα βιβλία, του... James Bond!

Η ιστορία έχει να κάνει με μια επίλεκτη ομάδα οχτώ κομάντος που οργανώθηκε με εντατική εκπαίδευση κάπου στη Σκοτία από έναν ταγματάρχη Τζόουνς, με σκοπό αρχικά, την κρυφή εισβολή τους στα παγωμένα βουνά βόρεια του Μπέργκεν στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Νορβηγία και τελικά, την υποκλοπή σημαντικών τεχνολογικών πληροφοριών των Γερμανών σχετικά με ένα εξελιγμένο τύπο ραντάρ που είχαν εφεύρει και ήδη χρησιμοποιούσαν με μεγάλη επιτυχία καθώς και την καταστροφή μιας κεντρικής του εγκατάστασης εκεί. Η αποστολή ήταν υψίστης στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι η χρήση τέτοιων ραντάρ ήταν σε θέση να καθορίσει την πορεία, ενδεχομένως και ολόκληρου του πολέμου. Παράλληλα όμως, ήταν και ένα υπεραισιόδοξο και παράτολμο σχέδιο στην τελική υλοποίησή του αφού θα έπρεπε να δράσουν κυριολεκτικά μέσα στο στόμα του λύκου και με πολλές άγνωστες για αυτούς και κρίσιμες παραμέτρους.

Η ταινία σε βάζει στο σκληρό πολεμικό κλίμα από τις πρώτες της σκηνές με ένα είδος κλεφτοπόλεμου μέσα σε δάσος κοντά σε ακτές τις Δουκέρκης στη Γαλλία. Σύντομα όμως εστιάζει στο κυρίως θέμα της που είναι η νεοσύστατη ομάδα και η παράτολμη αποστολή της.
Η σεναριακή απόδοση της ιστορίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλά στημένη. Καταφέρνει να αναφέρει όλα τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, χωρίς όμως να αφήνει την αίσθηση θέασης ντοκιμαντέρ αλλά μιας αξιόλογης ταινίας στρατηγικής και πολεμικής δράσης.
Οι σκληρές σκηνές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες σε τέτοιου τύπου παραγωγές. Θα μπορούσα να πω ότι ίσως είναι και απαραίτητες για να στηρίξουν την ρεαλιστικότερη απόδοση μιας, ούτως ή άλλως, πάρα πολύ σκληρής πραγματικότητας, αυτής του πολέμου. Ωστόσο δεν αναλώνεται με την υπερβολική κατάχρησή τους. Δεν βασίζει την αναζήτηση μιας εμπορικής επιτυχίας στο σοκάρισμα του θεατή από το «ωμό κρέας» και τα «ποτάμια αίματος». Θεωρώ ότι καταφέρνει να ισορροπεί μέσα σε όλα αυτά και να παραμένει εστιασμένη στο κυρίως θέμα της.
Η φωτογραφία της είναι επίσης ένα από τα δυνατά χαρτιά της, τόσο στα φυσικά τοπία όσο και στις ίδιες τις σκηνές μάχης.
Οι ερμηνείες, πολύ πετυχημένες για το είδος. Διατηρούν ικανοποιητικά τον χαρακτήρα της Αγγλικής καταγωγής τους με λίγο παραπάνω δυναμισμό ώστε να δικαιολογούν και το κλίμα των «Ειδικών Δυνάμεων» που εκφράζουν.
Το μόνο αρνητικό της ταινίας, κατά τη γνώμη μου, είναι το τέλος της. Όχι ότι σε αφήνει με κενά. Κλείνει την ιστορία κανονικά. Ωστόσο το θεωρώ άκομψα απότομο. «Άκομψα» σε σχέση με το κλίμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε πετύχει. Ένιωσα, ένα πράμα, σα να με παράτησε ξαφνικά έξω από το έργο χωρίς καν ένα «κινηματογραφικό αντίο».

Τη συνιστώ και σα ταινία αλλά και για την ιστορική της αξία. Σίγουρα δεν είναι από αυτές που αφήνουν το στίγμα τους στο στερέωμα του θεάματος ωστόσο είναι καλοδουλεμένη και αξιοπρόσεχτη. Θα πρότεινα δε, να προσπαθήσετε να τη δείτε σε HD ποιότητα εικόνας (1080p ή έστω 720p) αφού, σε πολλά σημεία της, έχει να προσθέσει λόγο της εξαιρετικής της φωτογραφίας.




Για να είμαστε και "τυπικοί", παραπομπές για την ταινία (μ' ένα κλικ για τους πιο "απαιτητικούς")







Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

3 σχόλια:

  1. για να λέμε την αλήθεια καιρό έιχε να βγεί μια καλή ρεαλιστική πολεμική ταινία. ενδιαφέρον φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ως ταινία αλλά και ως θέμα.
      Δοκίμασε να την δεις και σίγουρα δε θα χάσεις!
      Μόνο, όταν τη δεις, θα σε παρακαλούσα να κάνεις έναν κόπο να μας πεις και τη δική σου άποψη από εδώ!

      Ευχαριστώ για την συμμετοχή σου!

      Διαγραφή
  2. Ειχα διαβασει τοσες κριτικες για αυτη την ταινια και βγηκε ανταξια τους! Βεβαια επηρεασμενη και απο αλλες ταινιες αναφερομενες στην ναζιστιμη γερμανια οπως τα πειραμα και η πτωση περιμενα το κατι παραπανω. Αξιζει παντως οπως και να εχει! Προσωπικα μου αρεσε και η σκηνοθεσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δική σας η σκηνή! Αυτοσχεδιάστε!